Steinkorset på Kvitsøy

1000-års markering ved steinkorset

Lørdag 11. og søndag 12. juni blir det 1000 års markering

I år er det 1000 år siden Olav den hellige og Erling Skjalgsson fra Sola inngikk et forlik på Kvitsøy. De møttes til forlik våren 1016 etter noen uenigheter om fordeling av jordinntekter og makt. Etter samtaler ble de enige og de dro fra Kvitsøy som forlikte. Olav den hellige var en av de første kristne kongene i Norge og han dro i følge Snorres kongesaga på denne tiden langs kysten av Norge for å forkynne det kristne ord og de påfølgende kristne lover. Man antar derfor at steinkorset på Kvitsøy har hatt en stor betydning for at forliket mellom Olav den hellige og Erling Skjalgsson fant sted nettopp på Kvitsøy.

I år vil Kvitsøy menighet sammen med kommunen, historielaget og innbyggerne på Kvitsøy arrangere en 1000-års markering ved steinkorset.

Program finner du her.

I tillegg har kunstelevene på Kvitsøy kulturskole laget en kunstutstilling, "Kulturminner på Kvitsøy", som skal stilles ut på ferja mellom Mekjarvik og Kvitsøy.

Denne søndagen åpner også hummermuseet og fyret for sommeren.

Velkommen til en kjekk helg på Kvitsøy med mye spennende på programmet!