Fyret med stillas

Fyret pusses opp

Kystverket har denne våren startet på oppussing av fyret, og vi gleder oss over at det nå blir hvitt og fint igjen!

Kystverket startet opp med innvendig overflatebehandling av fyret rett over nyåret, og nå er det utsiden som står for tur. Fyret har fått stillas rundt hele tårnet, og det er synlig at fyret pusses opp.

Terje Andreassen, avdelingsjef i Kystverket Vest, forteller at det viste seg at det tidligere har vært brukt uheldige løsninger med hensyn til valg av malinger innvendig i fyret. Dette er nå fjernet, og sår er flikket. På enkelte vegger legges ny kalkpuss.

Veggene i trappen i første etasje, samt gulv i andre etasje, består av vakkert murt tegl som de frilegger og forsegler med fargeløs overflatebehandling slik at dette fremstår slik det opprinnelig var ment å fremstå. Øvrige vegger innvendig, med unntak av trepanel i øverste del av tårnet, vil blir malt med kalkmaling.

Utvendig settes det nå opp stillas. Først skal hele tårnet rengjøres utvendig før sårskadene blir reparerert. Deretter vil hele tårnet bli kalket. Fyret er fredet og er Norges eldste fyr som fortsatt er i drift, og oppussingen er i tråd med føringer for fredede bygg og anlegg.

Innen utgangen av mai vil fyret fremstå i sin fineste prakt, og Kvitsøy kommune er glade for oppussingen som Kystverket gjør på fyret. Gleden er felles over at fyret igjen blir hvitt og fint!