Tilbudet om gratis HPV-vaksine til unge kvinner starter 7. november i Randaberg, forteller virksomhetsleder Anne Haukali og kommuneoverlege Ole Bernt Lenning.

Gratis HPV-vaksine

Kvinner født 1991 og senere får fra høsten 2016 tilbud om gratis vaksine mot humant papillomavirus. Innbyggere i Kvitsøy kommune vaksineres i Randaberg som starter vaksineringen 7. november.

Mandager fra og med 7. november tilbyr Randaberg stikk innom-timer for vaksinering i helsestasjonen sine lokaler i Randaberg Arena. Åpningstiden er hver mandag fra kl. 15 til 17. Det er med andre ord ingen krav til timebestilling, opplyser Anne Haukali, virksomhetsleder for helsetjenester for barn.

Innbyggere i Kvitsøy kommune tilbys vaksinering i Randaberg kommune og samme tilbudet gjelder også for disse.

Nesten alle tilfeller av livmorhalskreft skyldes viruset som heter humant papillomavirus (HPV). HPV smitter ved seksuell aktivitet og er svært vanlig. Derfor får nå kvinner født i 1991 eller senere tilbud om gratis HPV-vaksine.

På folkehelseinstituttets nettsider kan du lese mer om vaksineringen

Tre doser over et år
Vaksinasjonen består av tre doser som blir gitt i løpet av 6-12 måneder. Tilbudet om gratis vaksine varer i to år fra november 2016.

- Jenter som i dag går i 8., 9. eller 10. klasse, og som ikke har fått vaksinen tidligere, må ta kontakt med helsesøster på sin skole, seier Anne Haukali.

Gravide skal ikke ta vaksinen
HPV-vaksine beskytter mot to av de mest vanlige kreftfremkallende HPV-typene.

- Vaksinen setter vi som sprøyte i overarmen og skal gis til sammen tre ganger. Den andre dosen gir vi minimum en måned etter den første, fordi den siste dosen blir gitt minst fem måneder etter andre dose. Er du gravid skal du ikke ta HPV-vaksine, sier kommuneoverlege Ole Bernt Lenning.

- Vaksinen som blir tilbudt unge kvinner heter Cervarix og er godkjent ut fra en grundig vurdering av effekt og bivirkninger. Vaksinen beskytter mot HPV 16 og 18, som er årsak til 70 prosent av alle tilfeller av livmorhalskreft.