Bilde hentet fra nettsiden til IVAR

Hjelp oss å holde avløpsnettet åpent og trygt

Ikke kast kluter og filler i do, det tetter kloakken!

Silå i en av pumpestasjonene på Kvitsøy er tett fordi en fille har satt seg fast – så her er en oppfordring fra kommunens renovasjonsavdeling:

Kun tre ting skal i do. Dopapir er den ene.

Hva er problemet? Stopp i ledningsnettet fordi filler setter seg fast i silå. Kluter, vaskefiller og annet som kastes i toalettet havner i kloakksystemet. Fillene dukker opp i nærmeste kloakkpumpestasjon, og fører til at pumper stopper og avløpssystem svikter. Dette gjelder også fiberkluter, ofte benyttet på barnerumper, selv om det står på pakningene at det kan kastes i toalettet, løser det seg opp mye tregere enn vanlig toalettpapir. Står du i tanker om å kaste matavfall i vasken eller i toalettet, skal du vite at du risikerer å lokke til deg rotter. Og i tillegg inneholder maten fett som avleirer seg i ledningsnettet. Værstingene er frityroljer/stekefett.

Ha er konsekvensene? Stopp i ledningsnettet, og tid-og kostnadskrevende opprydningsarbeid for VAR-avdelingen. Tilstopping kan også gi tilbakeslag i andres kjeller.

Hva kan du gjøre? IVAR oppfordrer alle til å sørge for at kluter, våtservietter, sanitærprodukter og matavfall samt alt annet ikke kastes i do! VAR-avdelingen ber om hjelp til å holde avløpsnettet åpent og trygt.

IVAR kjører en egen kampanje Don`t DO it for å gjøre folk oppmerksomme på denne problemstillingen. Her kan du laste ned IVAR`s eget Don`t DO it spill: http://dontdoit.ivar.no/ Bli med Leif ned i kloakken!