Østers. Bilde hentet fra nettsiden til fylkesmannen i Rogaland.

Jakt på stillehavsøsters

Blir du med?

Er du glad i å oppholde deg i strandsonen i sommer? Og i tillegg bryr deg om naturen? Kanskje du har litt konkurranseinstinkt? Da oppfordrer vi deg til å være med og jakte på stillehavsøsters i Rogaland!

Stillehavsøsters er en fremmed art som dessverre blir stadig mer vanlig langs kysten vår. Den sprer seg raskt og kan endre det biologiske mangfoldet på havbunnen dramatisk ved at den danner store og skarpe rev på sandbunnen. Stillehavsøstersen presser ut andre muslinger som flatøsters og blåskjell, som igjen er viktig mat for andre arter som til eksempel ærfuglen.

Fylkesmannen i Rogaland ønsker også i år å kartlegge hvor stillehavnsøsteren holder til. Kommer du over stillehavsøsters i sommer kan du sende inn et bilde av funnet ditt, samt en liten kartskisse som viser hvor østersen ble funnet. Har du mulighet for å skrive ned GPS- koordinater kan det også være nyttig.

Funn kan sendes til fmropost@fylkesmannen.no. Skriv navn, adresse og fortell om unger har vært med på jakten. Alle bidrag vil være med i trekningen av flotte premier med marine tema.

P.S. Et tegn på at du har funnet stillehavsøsters er at denne er mer langstrakt og taggete enn den mer «runde» flatøstersen. Google om du er i tvil! Og husk at den norske flatøstersen er nær truet!