Årets utstilling "Var sjæbne er ent..."

On the Edge 2014, utstillingen om forlis: "Vaar sjæbne er ent...".

Utstillingen på Kvitsøy åpner 12. juni kl. 12.00 i fyret, og kan besøkes hele sommersesongen. Til åpningen kommer marinarkeolog Endre Elvestad fra Stavanger maritime museum. Alle er hjertelig velkomne!

Samarbeidet "En kjede av fyr" har kulturprogrammet "On the Edge" og i år presenteres utstillingen om forlis. Havet utenfor Rogalandskysten kan være både lumsk og katastrofal, og fyrene ble bygget for å trygge sjøveien og for å unngå forlis. Sammen med lostjeneste, sjømerker og havner ble dette en maritim infrastruktur som den dag i dag er en forutsetning for tryggere sjøtrafikk.

Hundrevis av skip har forlist langs denne kysten. On the Edge vil sette søkelyset på noen av disse, fra «Den Norske Løve» som forliste utenfor Eigerøy i 1666 til skuta «Kristine» som gikk ned utenfor Feistein med ungdommer på vei til England i 1941. Kvitsøy fyr har valgt skuta med den lange tittelen "Det Lidet Barn Jesus og St. Antonius van Padua" (1692), som visst nok skulle ha sølvmynter ombord. Temaet for Kvitsøy er kulturminner under vann.

Arrangement, utstillinger og nattseilas vil være en del av «Vaar sjæbne er ent...» på Eigerøy, Kvassheim, Obrestad, Feistein, Kvitsøy, Tungenes og Utsira fyr i 2014. Stavanger maritime museum og Jærmuseet har vært sentrale medspillere for å realisere årets program.

Katalogen med programmet for  On the Edge 2014

Navnet på prosjektet «On the Edge» viser til fyrene som fysisk ligger på en kant mot hav.