Illustrasjon over Kvitsøy med Rogfast (Statens vegvesen).

Oppstart av Rogfast i 2015

Torsdag 7. mars kom meldingen om at regjeringen anbefaler stortinget å gå for Rogfast når de behandler Nasjonal transportplan før sommerferien.

Med dette kom signalet som gjør at vi kan si at Rogfast i realiteten er vedtatt. Det kan vel sies at det ikke er noen stor overraskelse, den ville nok vært større om Rogfast ikke ble vedtatt, men likevel er det greit å få en slik avklaring. En historisk dag for hele Vestlandet og for Kvitsøy.

Det siktes mot en byggestart høsten 2015, og med en byggeperiode på syv til åtte år må vi ta inn over oss at Kvitsøy står overfor store endringer i tiden som kommer. Først blir det en lang periode med anleggsarbeid og deretter må vi takle det at vi er landfaste og tilgjengelige hele døgnet. Dette må vi ta høyde for i planleggingen fremover. Hvor mye og hvor fort vil vi vokse? Hvilke verdier vil vi ta vare på?  Vil vi kunne bestå som egen kommune? Tiden er i aller høyeste grad inne for å si noe om hvordan vi vil Kvitsøy-samfunnet skal være etter Rogfast.

Rogfast vil åpne opp for store muligheter og binde sammen fylket på en ny måte. Det vil bli starten på et ferjefritt vestland som vil sette en tungt verdiskapende del av Norge i stand til å levere enda mer. Det vil også åpne opp for et stort felles bo- og arbeids marked, og Kvitsøy vil bli liggende midt i smørøyet av dette. Det åpner for nye og uante muligheter også for vår del.  Det er ingen tvil om at vi går spennende tider i møte.

Mirjam Ydstebø
Ordfører