Bilde av ordførerne fra sist fellesmøte på Gardermoen.

Øykommuneprosjektet legges frem

Kommunalkomiteen på Stortinget har invitert Ordførerne fra de 10 kommunene i Øykommuneprosjektet til offisiell fremlegging av forskningsrapporten fra prosjektet på Utsira 12. mars 2015.

I anledning fremleggelsen av forskningsrapporten er det sendt ut pressemelding:

Ordførerne fra kommunene Hasvik, Træna, Værøy, Røst, Leka, Smøla, Solund, Fedje, Utsira og Kvitsøy og prosjektleder (rådmann Thore Hopperstad, Træna) er invitert til Utsira den 12.mars. Der skal Norsk senter for bygdeforskning legge frem sin rapport, etter at utredningsoppdrag gjennomført på vegne av de 10 øykommunene i Øykommuneprosjektet nå er sluttført. Ordfører i Utsira kommune, Marte Eide Klovning ser frem til å ta imot alle de tilreisende og lover en innholdsrik dag på øya.

Øykommuneprosjektet kom i stand fordi de 10 øykommunene, som alle er uten fastlandsforbindelse, ikke fant sin hverdag beskrevet i kommunereformens faktagrunnlag eller i regjeringens delrapport om kommunereformen. Særlig ulempene knyttet til avstand og kommunikasjon var det nødvendig å få bedre belyst, før de 10 kommunene kunne gå til sine respektive innbyggere og be om råd i forhold til fremtidig kommunestruktur. De 10 kommunene sendte felles søknad til KMD og ba om økonomisk støtte til å gjennomføre en slik utredning og KMD ga positivt svar til Øykommuneprosjektet. Det ble Norsk senter for bygdeforskning som fikk oppdraget fra Øykommuneprosjektet, for å utrede mulige konsekvenser av ny kommunestruktur for øykommuner uten fastlandsforbindelse. Fokusområdene i utredningen har vært avstandsulempe, rekrutteringsutfordringer og bosettingsmønster.

"Det er med stor spenning at vi nå skal møte Kommunalkomiteen på Stortinget for en felles presentasjon av rapporten fra Bygdeforskning", sier et samstemt Ordførerkollegium fra de 10 øykommunene.

Mer om øykommuneprosjektet