Steinkorset
Steinkorset ved Leiasundet rager nesten 4 m over bakken, og er Kvitsøys mest kjente fortidsminne. Korset er lett synlig fra skipsleia og har opp gjennom tidene vært et viktig seilingsmerke og hatt funksjon som havnekors.
Ingen vet med sikkerhet når korset ble satt opp, men en tror det er minst 1000 år gammelt. Engelske misjonærer kan ha reist korset allerede på 900-tallet. Snorre forteller i Snorresagaen at Erling Skjalgsson og Olav Haraldsson gjorde et forlik på Kvitsøy i 1016. Mest sansynlig ble dette inngått ved Steinkorset. I boken Kvitsøy Gard og slekt står det at korset ble fraktet fra Hyllestad i Sogn, der det ble laget.
I 1208 ble det på nytt inngått et forlik på Kvitsøy. Denne gang mellom birkebeinerne og baglerne. Det antas at steinkorset ble et naturlig samlingssted for forlik også denne gang. Forliket førte til en lengre periode med fred i Norge etter flere år med uro.
Det finnes en rekke store steinkors langs kysten av vestlandet. Steinkorsene har alle stått her i rundt 1000 år, som vitnemål om den første kristningstiden i Norge. Om lag halvpartene av disse steinkorsene er lagd på Hyllestad, der det er dokumentert kvernsteinshogging fra 700-tallet.
St. Clemens kirkeruin
Det var vanlig praksis å reise kors der man skulle bygge en kirke. Ettersom at St. Clemens kirkeruin ligger kun 200 meter fra steinkorset er det naturlig å se steinkorset og kirkeruinene i en sammenheng.
Kirken var viet til sjømennenes helgen, St. Clements, og regnes som den første sjømannskirken i landet. St. Clemens kirken er nevnt i et pavebrev til Munkeliv kloster i Bergen i 1146 hvor Kvitsøy på den tiden gikk under navnet Aumar. Men det antas at kirken ble oppført noe før dette.
Kirken ble bygget i stein og var en nokså liten kirke med en noe skjev kvadratisk grunnform med et kor formet som en halvsirkel.
I 1240 vet vi at Håkon Håkonsson passerte Kvitsøy med sin flåte og hørte messe her. Antakelig fra St. Clemens kirken.
Ruinene etter St. Clemens kirken er i dag mindre synlige. Døpefonten som står i Kvitsøy kirke er den originale døpefonten fra St. Clemens kirke og er et godt bevart kulturminne som sammen med steinkorset og St. Clemens kirkeruin representerer den tidlige kristningstiden i Norge.